Okres przedświąteczny to okres wzmożonego wypiekania. Są to ciasteczka, pierniczki, ciasta na przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi i znajomymi no i oczywiście wypieki typowo świąteczne.
Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis na biszkopt piernikowy postanowiłam opisać jak zrobić takie ciasto z dodatkiem luźnych powideł lub gęstego musu owocowego.
Pamiętajcie jednak o tym, że jeśli wasz mus będzie zbyt rzadki, to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ciasto nie może być zbyt luźne.
Świąteczny tort piernikowy.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej (około)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka musu owocowego
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miodu (opcjonalnie)
2 duże jaja
4 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników (można dodać mniej)
Przełożenie :
gęsty dżem lub owoce (np. starte jabłka przesmażone z cukrem z dodatkiem bakalii i żelatyny)
Dekoracja: bita śmietana posypana czekoladą lub ulubionymi posiekanymi cukierkami
500 ml śmietanki kremowej
2-3 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przesiej
mąkę, środki
spulchniające
oraz kakao do miski. - wymieszaj.
Jaja zmiksuj z cukrem, dodaj miód i mus owocowy, miksuj na wolnych obrotach dodając olej, szczyptę soli i przyprawę do pierników.
Na końcu dodaj suche składniki z miski, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypuj mieszając jeszcze trochę mąki, konsystencja powinna być zbliżona do konsystencji cista biszkoptowego (odrobinę gęstsza). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodaj jeszcze trochę musu owocowego by je rozluźnić.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).
Piecz w temp. 160 st C z termoobiegiem przez około 35 min (do suchego patyczka wg instrukcji piekarnika)
Po wystudzeniu przekrój piernikowy biszkopt na dwa blaty.
Przełóż masą owocową. Odstaw w chłodne miejsce szczególnie wtedy, gdy masa jest z żelatyną (powinna zastygnąć).
Przed podaniem ubij kremówkę z mascarpone. (muszą być dobrze schłodzone).
Pod
koniec ubijania dodaj cukier puder i sok z cytryny. Rób to uważnie bo zbyt długie
ubijanie powoduje zważenie masy.
Ponieważ
sama bita śmietana jest mało wyrazista dekorację utwórz z
pokrojonej czekolady, cukierków czekoladowych lub w lżejszej
wersji z posiekanych galaretek, ptasiego mleczka czy
też owoców.
Tym razem nie zrobiłam zbyt wykwintnych dekoracji tylko ułożyłam białą świąteczną scenerię
z ubitej kremówki i pokrojonego waniliowego ptasiego mleczka.
Te święta są dla mnie bardzo trudne, bo to pierwsze święta bez mamy. Minęło już trochę czasu, ale wciąż czuję jej brak.
Kochana Ninko! Przykro mi z powodu Twej straty - miałam okazję troszkę poznać Twoją Mamę (na zdjęciach z Waszych kulinarnych imprez i z rozmowy z Tobą) i bardzo Ci współczuję... Mimo to życzę spokojnych i dobrych świąt :-)
OdpowiedzUsuńTo ja, Marzynia, tylko nie chce mnie podpisać...
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo Marzyniu😘
UsuńJa Tobie oraz Twoim bliskim życzę pięknych, radosnych i magicznych Świąt.
Witam, bardzo dziękuje za przepis, z pewnością skorzystam!
OdpowiedzUsuńPrzeglądając jeszcze raz przepis zauważyłam że zapomniałam napisać, że dodaję do ubitej śmietany trochę soku z cytryny, właśnie dopisałam tę informację.
OdpowiedzUsuń