1 czerwca 2016

Łosoś w warzywach na kaszy owsianej

Jedzonko z poprzedniego tygodnia :) 
Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą. 



Łosoś w warzywach na kaszy owsianej


  • 200 g kaszy owsianej
  • 500 g filetu z łososia
  • 2 młode marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • sok z cytryny
  • sałata strzępiasta do dekoracji


Ugotuj kaszę wg wskazówek na opakowaniu. Odstaw w ciepłe miejsce (np pod koc).

Obierz warzywa, cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na masle sklarowanym. Pozostałe warzywa korzenne zetrzyj w łezkę. Dodaj je do cebuli, podlej wodą i duś domiękkości.

Filet z łososia pokrój w kawałki, oprósz solą i pieprzem. Włóż łososia na patelnię z warzywami i duś po kilka minut z każdej strony. Odstaw na chwilę. Dopraw warzywa solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Kaszę ułóż w ringu, na kaszy ułóż kawałki łososia, a nich warzywa.

Polej danie odrobiną oleju konopnego, posyp koperkiem i udekoruj sałatą strzępiastą.

4 komentarze:

  1. Wspaniałe danie.Cudownie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, nie jadłam kaszy OWSIANEJ :-(
    A żeby mi jeszcze kto podał w takiej pysznej wersji...

    OdpowiedzUsuń