Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą.
Łosoś w warzywach na kaszy owsianej
- 200 g kaszy owsianej
- 500 g filetu z łososia
- 2 młode marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 2 łyżki oleju konopnego
- sok z cytryny
- sałata strzępiasta do dekoracji
Obierz warzywa, cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na masle sklarowanym. Pozostałe warzywa korzenne zetrzyj w łezkę. Dodaj je do cebuli, podlej wodą i duś domiękkości.
Filet z łososia pokrój w kawałki, oprósz solą i pieprzem. Włóż łososia na patelnię z warzywami i duś po kilka minut z każdej strony. Odstaw na chwilę. Dopraw warzywa solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Kaszę ułóż w ringu, na kaszy ułóż kawałki łososia, a nich warzywa.
Polej danie odrobiną oleju konopnego, posyp koperkiem i udekoruj sałatą strzępiastą.
Wspaniałe danie.Cudownie podane.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńMatko, nie jadłam kaszy OWSIANEJ :-(
OdpowiedzUsuńA żeby mi jeszcze kto podał w takiej pysznej wersji...