Ta żółciutka zupa to pomidorówka z ryżem.
Przepis banalny, jedynie trzeba mieć żółte pomidory.
Smakuje jak rasowa pomidorowa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhynQzSH5DHrAWBa_W3feHiS03AixBlPrOrKWCSCiqbZCZeBVi512FYnGu4QZSjbdcEDoPnIibDCXmWBKSYI-lc-r9BSOLRllhBk-c3gVW176Y1Rl2nRy2fcWHrKAUo63QEZ9fc2K5QwCc/s400/ZuPom.jpg)
Zupa z żółtych pomidorów.
- pół kg żółtych pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 kwaśne jabłko
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz biały do smaku
- spora szczypta suszonej bazylii
- 100 g ryżu białego z dzikim
Ugotuj ryż biały z dzikim w lekko posolonej wodzie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjicVe9q3lNtrxlf9FeIiDmerDLi16C6QvlNvGlsQ8Aa7XC37K72akUPPFMnVCZn3wNUycgIbWwpyHjPrc89CapZYQHgRpBCusFaWdJSf5Tublu5GiC-9-P1dC9LidzzcfjZ0bHRAfV5xY/s200/ZuPom1.jpg)
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię.
Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM0roKtvj2SpdpvhyphenhyphenOqMNyfO_V69AVkESotbDIx4XbOTdGCKbWaZWaMFs2ghpgzvEJofxIeFW8NCOqCCxMCrwxV1dRvolbnDIO9rlsZK50KQY7nisHQB-FwzF4ipWkExS4tYCdQBvKGF4/s200/ZuPom2.jpg)
Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę z ryżem białym i dzikim.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń