Na samej kaczce mięska niewiele, ale z farszem - można się trochę najeść.
Farsz upieczony w kaczce jest pyszny, niezwykle soczysty i aromatyczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_TAXnByl7DiLbFpx7359Ih-NCRPXs4BWJjWbDa4Yl2HAnegy8uRFx6TqsRrwhn7A-29x3EKLUou23NaMpUcEbHfRfB6p0H0VGDM2wtAjehGIbIQSsSuoh_C9UJKqiTtHg6gnO85nLZoTj/s1600/KaczFasz5.jpg)
Kaczka faszerowana szynką i jabłkami
- 1 kaczka
- około 50 dag mięsa szynki
- 10 dag boczku wedzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki satrtego jabłka
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz świeżo zmielony
- sos sojowy
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbRaADeDzn3jstZ7TuXiZNlbCn-Y-PvpFNPhV4S58HPCv1OMGjIUtf_v-wInSLgJcxBbzoo96SBXKvt9QQe2ZXeZezHAJH1MIj1Wo3kae4Mr3RS55KXiYwaQBRJ90wBSHRXDdpTxEKlETV/s1600/KaczFasz2.jpg)
Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj6P8gsMTXuBk7B95Py18Gx1GMvEpmRBDls16jVHgiJVOCmbwim8Oh1j_3pqJHAp1UITzSbgqFvS0YPyZ4A0IcSEJJG3h-QpgKz6cPVCbsCxRrrxBhS_l2u2mTYhXW0erqQbrsbJmT7Ssk/s1600/KaczFasz1.jpg)
Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEHmgsTnwISeDs-0xQhs9AzYq-7u1M_ldWnsxmhIjZe8rw_l7stJ0TK09n_F1YsdfV_22jXNtYHdJNJYGv5MrSzOhM52busIfpk4J3atfEWFIiRZc40KBC1FPFlhsJqin8fays2y_KIgXu/s1600/KaczFasz3.jpg)
Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę.
Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBQdRZriWi-WqVZCpXEAL3JY6WluJ523xKGYk4blNPMQEL86e6lbSdUJRLQ_n2pcQaimTDkvx6vlViU98BeumWye-6gJDOkD4gdfvU88EixuVsZCtnGMjssKGmMfcC90MiI4JTfdKaAY47/s1600/KaczFasz4.jpg)
Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem.
Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje.
Masz rację Ninko, ja też robiłam kaczkę i 4 osobowa rodzina ledwo sobie pojadła, a z takim pysznym nadzieniem można zatkać 6 dziubów (czyli Jaska i Zuźke dodatkowo)
OdpowiedzUsuń