Od dawna wiedziałam, że kwiaty nasturcji sa jadalne. Próbowałam ich wiele razy - są smaczne, pikantne jak rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, jek wiele zalet ma część naziemna tej rośliny.
Nasiona nasturcji zawierają w sobie naturalne .antybiotyki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhS6ojv644XYpvKaUyF4BUwfPUEuv88jtA-HVyOHD-SSJI1JL_3p1v6oXWGlqpaJzAO-uoABaTcyn_0tjul_RJogB2RXSOy1UBYf74uWk0kKO2HuZdQDKhpX2VsyDmIlyBietQCvFdwBZAU/s320/SurNasturZuraw2.jpg)
Wysuszone liście pozytywnie wpływają na pracę żołądka i wątroby.
Zachęcona tymi informacjami, dopóki nasturcja płoży się w moim ogrodzie
postanowiłam robić z niej sałatkę i na stałe uwzględniać tą rośliną w moim menu.
Pomyślałam, że nasturcja i żurawina w jednej surówce - to jest to!
Surówka żurawinowo- nasturcjowa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2LvGFO2CrtzPBpqA97Ma9IUvAoalDECjF9bFyB55g_S6tM0lEPAgkwTTxuoHpANyWhwwTgKcocbAQqx7luCrZ9663ph4s7kUULsDxgeBTcCMiIimi9wS81D4usT86ljpp-Yjahf44Snkj/s320/SurNasturKap.jpg)
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 8 listków nasturcji
- sok z 1 cytryny
- 5 dag suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko
- sól i biały pieprz do smaku
- kwiaty nasturcji do dekoracji
Sposób wykonania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYJ9CR5W28FKgp2dz-oqQbJ_Xjmi8B8PePPqAjYYsf11JU1bVVyKXFz0NiagEv3vcW9tWR0AG1uRozWYSODbQZNjiIPP8NPlcbgR6_mf3T7sP8MqQSV3TlCQ7KsxAh7TBfMy9zjTN7ooGt/s320/SurNasturZuraw1.jpg)
Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jeśli surówka jest zbyt kwaśne możesz dodać
odrobine miodu.
Dzięki listkom nasturcji surówka jest pikantna, więc
uważaj z doprawianiem pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvP19V3qwhATjPQ8u4Bl7jG-AlKEmt4Vskjl8JfuB60fEKTxq8Nz82IAaRuvM13MbbIqAjDiZDqu-_NCpYqdHkRqV5pu95NGU3OKlzaoHo3cJl6I4UA_1zmHAAgMuh3i5qzwufXxgGQo5z/s640/SurNasturZuraw.jpg)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz