Nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, jednak taką przekąskę można przygotować w kilkanaście minut. Jest pyszne i sycąca.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt5zqWCylQVT1iyqlJN-Uk7sY7zjFvFnk_QTb-LyiTQw1PNRHza7s_k_K1JuPJob9DI454ASkOTH3ebxqfQs1msyYlT6EpT-eYvXd0V0FxroWh2gWLvCZjrdAO2dzdKT48YrGRaohpTMcB/s1600/PrzekPomJaj4.jpg)
Przekąska pomidorowa z jajem
- 4 tosty razowe
- 4 jaja
- 1 cebula
- 3 średnie pomidory
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chilli do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz czarny do smaku
- bazylia do dekoracji
Obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę.
Obrałam pomidorki i również pokroiłam w kostkę.
Na maśle na patelni zeszkliłam cebulkę, dodałam pomidory i przyprawy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBxEajlZVMYCBXko_WbVnw0jHrW3ieCVBddMziVXDSaB_30YvdF9tY1O2JAYuCpQq8VnsHGa49etn8dWLhG295n_1j_bgnQmMguvEQG0DQrnEzPPmhfxUgMoGGgIu4sUWZpjPxnyNFEMs3/s1600/PrzekPomJaj2.jpg)
Dusiłam do chwili, aż pomidory zmiękły i odparowały nieco wody.
Zrobiłam 4 zagłębienia w pomidorach i wbiłam jaja. Przykryłam patelnię pokrywką i trzymałam na małym ogniu do chwili aż białka jaj się ścięły a żółtka pozostały płynne.
Cztery tosty razowe zagrzałam w tosterze, umieściłam na każdym porcję z jajem.
Udekorowałam porcje listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz