![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDm348Fi9k1DiFuvBPy4QjM9Pa8OYXh_oOR3_mnWGoBC5gTFfGChNHV9nPFYqJjIh9Eu9lA_TaXpABXawiS9wEqqxKh3FpwQp9PMAMMzRQi2h_2GYTJ_JdXrUBCx3OwBYAWmvWZBJ3JS9g/s1600/dzemDynPorz.jpg)
Dżem dyniowo-porzeczkowy
- 2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
- 2 szklanki startej dyni (na drobnych oczkach)
- 1/2 szklanki wody
- szczypta kardamonu
- szczypta chilli
- cukier brązowy do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFE4OInHWa9eLkmWR2b4q7s9U2v4Iizl4bRORv0iwW8J4_B4AJejNwrKOgxzYN1cqDXfYMCae2eraQz0MV0D3u84WTda7h9D07kKbjkaCsq-1rH8aZCs-x12LmGCjge5dVKITYMvkgF4RI/s1600/dzemDynPorz2.jpg)
Rozmroziłam czarną porzeczkę w rondelku o grubym dnie. Dodałam startą dynię, podlałam wodą.
Na małym ogniu pod przykryciem dusiłam wszystko razem 10 minut.
Po tym czasie dodałam cukier i kardamon.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUdqKCbH-d8kmRy4-kkgarQPyaYabKJ-gvvU4WL55W-ZLI4m3fz_N-cwBqEGXQCfAYJlt38yq9M_HPB1KxZopX7C9Jo-ARm5K7K3GUBztP9V3zBQv9fFuSDW_vW1iBFdnsDb7TP6th2hx8/s1600/dzemDynPorz3.jpg)
Przesmażyłam mieszając do chwili, aż cukier się rozpuścił.
Zdjęłam z ognia. Po przestudzeniu dodałam szczyptę chilli i jeszcze raz podgrzałam. Smażyłam dżem mieszając od czasu do czasu do chwili, aż zgęstniał. Przełożyłam dżem do miseczki.
Wspaniale smakował jako dodatek do pieczywa.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń