Wolę przygotowywać lekkie desery na bazie owoców i żelatyny.
Smaczne są również ciasta z galaretką.
Tym razem przgotowałam dla moich gości torcik z ananasem i borówkami.
Torcik "Słoneczko".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimtpJPXH3MjQyLYZmrMBCfl_Wujk8dZ_foemhOPowLXfSs6F1qPEUUB9OKX5Yod1ZwYtauORmpaLYuXiioQ8p5KBeHtB560hkGkvpsrpBLDo_QpeJXo7hp2HfK3JdSRPSj4hOO7USmtqcy/s320/torcikAnanas1.jpg)
- 400ml śmietanki kremowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
- 500g serka mascarpone
- ok.400g serka homogenizowanego
- 1/2 dojrzałego ananasa
- 1/2 litra borówek amerykańskich
- paczka biszkopcików
Sposób wykonania.
Ubij kremówkę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
Dodaj twarożek. Na końcu dodaj kremówke i delikatnie wymieszaj.
Obierz ananasa, pokrój go w cząstki.
Mocz biszkopty w kawie i układaj je w formie wyłożonej folią.
Przekładaj je masą, owocami (borówkami i ananasem), posypuj kakao.
Postępuj tak do wyczerpania składników.
Na końcu ułóż warstwę kremu. Udekoruj torcik owocami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz