31 października 2014

Dynia. Szynka. Naleśnikowe paczuszki dyniowe.

Dziś były aż trzy propozycje śniadaniowe, więc powinna opisać choć jedną porządną propozycję czegoś konkretnego. Kilka dni temu na obiad jedliśmy pyszne paczuszki poskładane z naleśników wypełnione dynią i szynką wieprzową w pikantnych pomidorach.
Na pewno powtórzę to danie, bo było pyszne!



Naleśnikowe paczuszki dyniowe


  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 50 dag mielonej szynki wieprzowej
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • gałązki tymianku  do dekoracji




Wymieszałam szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce
do chwili, gdy drożdże ruszą.
 Do miski przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli - wymieszałam.
 Wbiłam jaja, wlałam wodę i mleko z drożdżami. Wymieszałam dokładnie  i odstawiłam na 20 minut.
Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejcie wody, gdyby zbyt rzadkie   dosypcie mąki powinno być o konsystencji śmietany.     Usmażyłam naleśniki  na rozgrzanym oleju .

Obrałam dynię, wyjęłam gniazda nasienne. Pokroiłam dynię w długie paski po czym starłam na tarce w cieniutkie paseczki.
Obrałam  cebulę i czosnek. Posiekałam je drobno.









Na rozgrzanym maśle zeszkliłam  cebulę.  Dodałam  mięso i czosnek.  Doprawiłam tymiankiem, chilli, solą i pieprzem.
Dusiłam mięso 10 minut po czym dodałam dynię i przecier pomidorowy.
Dusiłam wszystko razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso było miekkie.




Nakładałam farsz składając brzegi kazdego naleśnika w zgrabną paczuszkę. Na środek każdej nakładałam odrobinę farszu dyniowego.
Dekorowałam paczuszki gałązkami tymianku.













3 komentarze:

  1. świetny pomysł na wykorzystanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś naleśnikową królową normalnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, cieszę się, że Ci się spodobały moje propozycje naleśnikowe :)

      Usuń