Na pewno powtórzę to danie, bo było pyszne!
Naleśnikowe paczuszki dyniowe
- około 200 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 dag drożdży
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 50 dag mielonej szynki wieprzowej
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- gałązki tymianku do dekoracji
Wymieszałam szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce
do chwili, gdy drożdże ruszą.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli - wymieszałam.
Wbiłam jaja, wlałam wodę i mleko z drożdżami. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 20 minut.
Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejcie wody, gdyby zbyt rzadkie dosypcie mąki powinno być o konsystencji śmietany. Usmażyłam naleśniki na rozgrzanym oleju .
Obrałam dynię, wyjęłam gniazda nasienne. Pokroiłam dynię w długie paski po czym starłam na tarce w cieniutkie paseczki.
Obrałam cebulę i czosnek. Posiekałam je drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszkliłam cebulę. Dodałam mięso i czosnek. Doprawiłam tymiankiem, chilli, solą i pieprzem.
Dusiłam mięso 10 minut po czym dodałam dynię i przecier pomidorowy.
Dusiłam wszystko razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso było miekkie.
Nakładałam farsz składając brzegi kazdego naleśnika w zgrabną paczuszkę. Na środek każdej nakładałam odrobinę farszu dyniowego.
Dekorowałam paczuszki gałązkami tymianku.
świetny pomysł na wykorzystanie dyni:)
OdpowiedzUsuńJesteś naleśnikową królową normalnie!!!
OdpowiedzUsuńDzięki, cieszę się, że Ci się spodobały moje propozycje naleśnikowe :)
Usuń