Jako że dziś Dzień Makaronu, nie mogło go zabraknąć w mojej kuchni.
Proste spaghetti wegetariańskie z dynią przesmażoną na maśle z aromatycznym sosem pesto.
Był tak pyszny, że nie została nawet jedna niteczka.
Pisząc o makaronie jednym okiem zerkam na program "Mam talent" i co chwilę gebę rozdziawiam z zachwytu. Występujący są genialni ! Gdybym miała wybrać zwycięzcę - nie potrafiłabym.
Wracając do makaronu... tak wygladało nasze danie.
Spaghetti z dynią i pesto
- 400 g makaronu spaghetti
- 500 g dyni
- 1 duza cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- garść liści bazylii
- 1/2 szklanki oliwy
- garść zmielonych orzechów
- 1 ząbek czosnku
- 60 g parmezanu
Obrałam cebulę i dynię. Cebulę pokroiłam w piórka a dynię w cieńkie plasterki.
Na łyżce masła zeszkliłam cebulę. Dodałam dynię, posoliłam i oprószyłam pieprzem. Podlałam winem i dusiłam krótko by dynia pozostała lekko chrupiąca.
Do moździerza włożyłam ząbek czosnku i szczyptę soli - utarłam na pastę dodając pod koniec garść liści bazylii.
Dodałam do sosu starty parmezan i oliwę. na końcu wymieszałam z mielonymi orzechami - doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Gorący makaron ułożyłam na talerzach razem z dynią.
Polałam sosem pesto, posypałam wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Oprószyłam świezo zmielonym pieprzem.
Przed zjedzeniem tą piekną kompozycję zmieniłam w chaos mieszając makaron na talerzu z pozostałymi składnikami.
Uwielbiam spaghetti i muszę przyznać bardzo mnie kusi Twoja propozycja podania, jak tylko znajdę chwilę to zaraz uczynię sobie taką ucztę :))
OdpowiedzUsuńUściski