Nie ma zbyt wiele czasu na gotowanie, jednak taką przekąskę można przygotować w kilkanaście minut. Jest pyszne i sycąca.
Przekąska pomidorowa z jajem
- 4 tosty razowe
- 4 jaja
- 1 cebula
- 3 średnie pomidory
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chilli do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz czarny do smaku
- bazylia do dekoracji
Obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę.
Obrałam pomidorki i również pokroiłam w kostkę.
Na maśle na patelni zeszkliłam cebulkę, dodałam pomidory i przyprawy.
Dusiłam do chwili, aż pomidory zmiękły i odparowały nieco wody.
Zrobiłam 4 zagłębienia w pomidorach i wbiłam jaja. Przykryłam patelnię pokrywką i trzymałam na małym ogniu do chwili aż białka jaj się ścięły a żółtka pozostały płynne.
Cztery tosty razowe zagrzałam w tosterze, umieściłam na każdym porcję z jajem.
Udekorowałam porcje listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz