30 października 2014

Dynia. Maliny.Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową

A u mnie wciąż dyniowo. Kolejny eksperyment dyniowy tym razem na słodko.




Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową



  • 2  jaja
  • 1 szklanka startego (na drobnych oczkach) miąższu dyni. 
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przecieru malinowego(słodzonego)
  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 płaska łyżeczką żelatyny
  • 400 ml jogurtu



Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę do miski.
W drugim naczyniuubiłam lekko  jaja z cukrem. Dodałam  startą dynię i przyprawę do pierników.

Wymieszałam składniki po czym dodałam połowe mąkii olej. Wymieszałam masę po czym dodałam drugą połowe mąki.
Wylałam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam  w temp. 180 stopni do chwili aż ciasto ładnie się zarumieniło, a patyczek wkłuty był suchy.
Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut.
Odstawiłam do schłodzenia.
Rozpuściłam galaretką i żelatynę w 150 ml gorącej wody. Odstawiłam.
Ubiłam kremówkę. Do jogurtu dodałam 2/3 przecieru malinowego. Wymieszałam.
Jeśli Twój nie będzie słodzony, dodaj cukru pudru do smaku. malinowego.
Połączyłam jogurt z tężejacą galaretką a nastepnie delikatnie wymieszałam z bita śmietaną.
Przekroiłam ciasto dyniowe na dwa blaty i przełozyłam je kremem malinowo-jogurtowym.
Odstawiłam do schłodzenia.
Do pozostałego przecieru dodałam 1/2 szklanki wody, podgrzałam i rozpuściłam w nim 1 łyżeczkę żelatyny.
Gdy glazura ostygła polałam nią schłodzone ciasto jak polewą.



2 komentarze: