Do każdego śniadania podaję dżemik, bo MG lubi na śniadanie odrobinę słodyczy.
Zresztą chyba większość lubi ?
Przygotowałam więc w ramach akcji "Dżem dobry, pobudka"
trzy śniadania z dodatkiem dżemu.
Jako że rankiem tyle zadań czeka moje śniadania są szybkie w przygotowaniu.
I te w ramach akcji takie są.
Na początek tosty francuskie z wiśniami.
Wiśniowe tosty razowe
- 3 bułeczki typu Graham
- 1 dżem wisniowy Łowicz
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajao
- szczypta zmielonego kardamonu
- odrobina oleju do smażenia
- orzechy włoskie do posypania (1/2 szklanki)
- listki mięty do dekoracji
Uprażyłampokruszone orzechy włoskie na suchej patelni.
Pokroiłam bułeczki w plastry . Do miseczki wlałam mleko, dodałam jajo i szczyptę kardamonu.
Wymieszałam energicznie. Rozgrzałam patelnie z niewielką ilością oleju.
Moczyłam plastry bułeczki w mleku po czym smażyłam na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
Podawałam tosty od razu przełożone dżemem wiśniowym, posypane prażonymi orzechami i udekorowane listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz