22 października 2014

Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Wczoraj na bazarku zauważyłam kosz pięknych podgrzybków. To już ostatnie chyba grzybki tej jesieni. Przypomniało mi się, że nie opisałam Wam mojej zapiekanki ziemniaczano-grzybowej.
Użyłam dwóch rodzajów sera, jajek i śmietanki, doprawiłam tymiankiem.
Była pyszna!


Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g mozzarelli
  • sól i pieprz biały do smaku
  • posiekane orzechy do wysypania formy
  • ugotowana fasolka szparagowa do dekoracji
  • kilka gałązek tymianku  do dekoracji


Oczyściłam grzyby i pokroiłam grzyby. Obrałam i pokroiłam cebulę w drobną kostkę. Zeszkliłam cebulę na łyżce masła.
Dodałam grzyby i dusiłam je z cebulą około 10 minut.
Ostudziłam grzyby.

Do miski włałam śmietanę, wbiłam jaja, dodałam tymianek, ser i grzyby.
Doprawiłam masę solą i pieprzem.
Wymieszałam.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem,  oprószyłam orzechami.
Brzegi naczynia i dno wyłożyłam plasterkami ziemniaków.

Masę grzybową  wylałam na ziemniaki, na górze ułozyłam dekoracyjnie kilka grzybków, fasolkę szparagową i plastry mozzarelli.
Wstawiłam zapiekankę na około 40 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
Gdy zapiekanka ładnie się zarumieniła wyjęłam ją z piekarnika.
Przed podaniem udekorowałam zapiekankę  gałązkami świeżego  tymianku


2 komentarze:

  1. Łojezu, to ostatnie zdjęcie mnie zabiło! Obkapałam se śliną klawiaturę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Marzyniu! Ty to potrafisz mnie rozbawić!
    Ale przyznaję że było dobre, choć to proste danie!

    OdpowiedzUsuń