Dżem dyniowo-porzeczkowy
- 2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
- 2 szklanki startej dyni (na drobnych oczkach)
- 1/2 szklanki wody
- szczypta kardamonu
- szczypta chilli
- cukier brązowy do smaku
Rozmroziłam czarną porzeczkę w rondelku o grubym dnie. Dodałam startą dynię, podlałam wodą.
Na małym ogniu pod przykryciem dusiłam wszystko razem 10 minut.
Po tym czasie dodałam cukier i kardamon.
Przesmażyłam mieszając do chwili, aż cukier się rozpuścił.
Zdjęłam z ognia. Po przestudzeniu dodałam szczyptę chilli i jeszcze raz podgrzałam. Smażyłam dżem mieszając od czasu do czasu do chwili, aż zgęstniał. Przełożyłam dżem do miseczki.
Wspaniale smakował jako dodatek do pieczywa.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń