30 października 2014

Dynia. Czarna porzeczka. Dżem dyniowo-porzeczkowy

A... i jeszcze na szybko usmażyłam dżem z dyni i porzeczek do bieżącego zużycia.



Dżem dyniowo-porzeczkowy



  • 2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
  • 2 szklanki startej dyni (na drobnych oczkach)
  • 1/2  szklanki wody
  • szczypta kardamonu
  • szczypta chilli
  • cukier brązowy do smaku



Rozmroziłam czarną porzeczkę w rondelku o grubym dnie. Dodałam startą dynię, podlałam wodą.
Na małym ogniu pod przykryciem dusiłam wszystko razem 10 minut.
Po tym czasie dodałam cukier i kardamon.






Przesmażyłam mieszając do chwili, aż cukier się rozpuścił.
Zdjęłam z ognia. Po przestudzeniu dodałam szczyptę chilli  i jeszcze raz podgrzałam. Smażyłam dżem mieszając od czasu do czasu do chwili, aż zgęstniał. Przełożyłam dżem do miseczki.
Wspaniale smakował  jako dodatek do pieczywa.





1 komentarz: