24 października 2014

Torcik ala Tiramisu

Bardzo lubię Tiramisu i zawsze robię deser w tym stylu, gdy wyjmuję wiśnie z nalewki.
Wiśnie są pyszne i dosyć mocno nasączone  alkoholem - idealnie smakują z kremem z serka i bitej śmietany. Nie dodaję jajek by zmniejszyć kaloryczność deseru.
W ubiegłą niedzielę spodziewałam się gości i mój deserek przybrał postać torciku.
Jeśli spodziewacie się, że torcik będą jadły dzieci zamiast wiśnie z nalewki użyjcie owoców w lekkim syropie (odsączone uprzednio).



Torcik ala Tiramisu


  • 1 szklanka wiśni z nalewki
  • 1 paczka biszkoptów podłużnych
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • filiżanka mocnej kawy
  • płatki czekoladowe do dekoracji
  • kilka rodzynek brazylijskich i liści mięty do dekoracji
Posiekałam czekoladę.
Żelatynę wymieszałam w 100 ml gorącej wody, odstawiłam do ostudzenia.
Ubiłam kremówkę. Okrągłą foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. na dno foremki wysypałam pokruszone okrągłe biszkopty (połowę).Boki wyłożyłam połówkami biszkoptów podłużnych.

Wymieszałam serek mascarpone z cukrem pudrem oraz schłodzoną żelatyną. od razu dodałam bitą śmietanę i wymieszałam dokładnie. Połowę kremu wyłożyłam do foremki, posypałam połową posiekanej czekolady. Następnie ułożyłam warstwę namoczonych w kawie okrągłych biszkoptów
i posypałam obficie wiśniami. Nałożyłam resztę kremu, wyrównałam go i udekorowałam płatkami czekoladowymi, pozostałymi wiśniami i czekoladą. Na środku ułożyłam rodzynki brazylijskie i miętę.
Odstawiłam na kilka godzin do schłodzenia. Po wyjęciu z foremki związałam torcik zieloną wstążeczką.

2 komentarze: