12 listopada 2014

Dynia. Ryba. Jesienna zupa rybna

Zdarza sie ze kupuję całe ryby i sama je filetuję. Niestety nie jestem mistrzynią w filetowaniu ryb i mam sporo kawałków ości oblepionych mięsem. W takich sytuacjach gotuję zupę rybną.
Tym razem zupa była pyszna, bo użyłam skrawków makreli, halibuta, dynię  i inne jesienne warzywa korzeniowe.


Jesienna zupa rybna

  • skrawki z filetowania ryb
  • kawałek halibuta
  • 1 cebula
  • kawałek miąższu dyni
  • kawałek cukinii 
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka liści laurowych i kuleczek ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • kwiaty nasturcji do dekoracji


Czyścimy ryby, myjemy po czym wszystkie skrawki zalewamy wodą.
Dodajemy sól i pieprz do smaku, kilka liści laurowych i kuleczek ziela angielskiego
Gotujemy wszystko około 15 minut.
Po lekkim przestudzeniu wyjmijemy skrawki ryby i czyścimy je dokładnie z ości.
Obieramy warzywa, kroimy cebulę w drobną kosteczkę.
Szklimy ją na maśle  po czym dodajemy okrojone drobno lub starte na tarce w łezkę warzywa oraz posiekany imbir.
Smażymy z cebulą kilka minut po czym podlewamy winem.










Po odparowaniu alkoholu  dolewamy bulion rybny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodajemy pokrojony filet rybny i gotujemy 5 minut.






Na końcu dodajemy obrane wczesniej skrawki ryby i posiekaną natke pietruszki.
Zupę podajemy  gorącą udekorowaną kwiatami nasturcji.




3 komentarze: