25 listopada 2014

Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą

Młodszy P będąc ostatnio w kraju przywiózł mi z Gliwic dwie paczuszki Newelli, niezwykle dietetycznego produktu. Białko jaja kurzego w dwóch wersjach.
Mam niewiele ostatnio czasu i bardzo się ucieszyłam mogąc wyjąć gotowy dodatek czyli Newelli do szybkiej, cukiniowo-koperkowej zupy.
Tradycyjnie dodaje do takiej zupy jajo, tym razem wycięłam trójkąciki z Newelii i podałam ją w zupie. Sprawdziła się znakomicie!


Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą


  • 1 opakowanie Newelli klasycznej
  • 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu 
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę, szklimy ją na łyżce masła w rondlu o wysokim brzegu. Dodajemy miąższ cukinii pokrojony w kostkę oraz jabłko pokrojone w cząstki. Po krótkim przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Gotujemy do miekkości dodajac szczyptę soli. Miksujemy zupę blenderem lub przecieramy przez sito, doprawiamy miodem, solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek (wiekszą część).
Zagotowujemy zupę po czym zestawiamy z ognia.
Newellę kroimy w plasterki po czym przecinamy na połowe po skosie. 
Nalewamy zupę do talerzy.


Posypujemy zupę resztą koperku i trójkącikami Newelli.


Gotuj z Newellą

Zupa jest niskokaloryczna, bezglutenowa a więc świetnie sprawdza się jako danie dietetyczne.
Nie dość że dietetycznie to jeszcze pysznie! Warte polecenia!

1 komentarz: