Mam niewiele ostatnio czasu i bardzo się ucieszyłam mogąc wyjąć gotowy dodatek czyli Newelli do szybkiej, cukiniowo-koperkowej zupy.
Tradycyjnie dodaje do takiej zupy jajo, tym razem wycięłam trójkąciki z Newelii i podałam ją w zupie. Sprawdziła się znakomicie!
Zupa koperkowo-cukiniowa z Newellą
- 1 opakowanie Newelli klasycznej
- 2 mniejsze cukinie lub jedna większa
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- sól i biały pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę, szklimy ją na łyżce masła w rondlu o wysokim brzegu. Dodajemy miąższ cukinii pokrojony w kostkę oraz jabłko pokrojone w cząstki. Po krótkim przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem lub wodą. Gotujemy do miekkości dodajac szczyptę soli. Miksujemy zupę blenderem lub przecieramy przez sito, doprawiamy miodem, solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek (wiekszą część).
Zagotowujemy zupę po czym zestawiamy z ognia.
Newellę kroimy w plasterki po czym przecinamy na połowe po skosie.
Nalewamy zupę do talerzy.
Posypujemy zupę resztą koperku i trójkącikami Newelli.
Zupa jest niskokaloryczna, bezglutenowa a więc świetnie sprawdza się jako danie dietetyczne.
Nie dość że dietetycznie to jeszcze pysznie! Warte polecenia!
świetna:)
OdpowiedzUsuń