Wegańskie placki ziemniaczane z pieczarkami.
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 duże cebule
- 1 kg pieczarek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej roślinny do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba. Pokrój pieczarki w plasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni
1 łyżce oleju. Zdejmij je z patelni, skrop sokiem z cytryny. Obierz cebule, pokrój je w półplasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Połącz cebulę z pieczarkami, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem - smaż jeszcze chwilę, by cały sos odparował.
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli.
Odstaw na 5 minut by orzechy lekko napęczniały i wpiły płyn.
Smaż cieniutkie placki na oleju na złoty kolor.
Na plackach ułóż podgrzane pieczarki i listki pietruszki.
Podawaj placki od razu.
Super przepis!
OdpowiedzUsuńNie omieszkam wypróbować - i to w najbliższej przyszłości :)
OdpowiedzUsuń