Są bardzo fajne. Sprawdzają się jako panierka i jako dodatek do racuchów.
W niedzielę zrobiłam schabowego w panierce gryczanej. Były bardzo chrupiące.
Schabowy w panierce gryczanej
- kotlety schabowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1 szklanka błyskawicznych płatków gryczanych
- mąka razowa
- sól, pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Rozbij delikatnie kotlety tłuczkiem, nasmaruj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Jajo rozkłóć. Kotlety oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym a następnie mąką. Zanurzaj kotlety w jajku.
Panieruj kotlety w płatkach gryczanych i smaż je z obydwu stron na rumiany kolor.
Kotlety podaj z ziemniakami posypanymi zieleniną i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz