22 stycznia 2012

Paszteciki wegańskie z cieciorką.

Ostatnio mało czasu mam na pisanie, ledwie starczy na gotowanie :(
Postaram się nadrobić zaległości jak najprędzej i wrzucić   najbardziej udane przepisy.

Najpierw .....
Paszteciki wegańskie z cieciorką.

  • 300g mąki uniwersalnej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oliwy extra v.
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 200ml letniej wody
  • 200 ml zakwasu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 pieprz czarny do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku





 Do miseczki wlej wodę, dodaj cukier, pokruszone drożdże i pół szklanki mąki pszennej.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (zakwas,mąkę pszenną i pełnoziarnistą,sól) - wyrób ciasto  i odstaw do wyrośnięcia.
Na  2 łyżkach oliwy zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj czosnek.
Zestaw z ognia, dodaj cieciorkę i pozostała oliwę - zmiksuj razem na gładką masę.
Tak powstałą pastę do nadziewania dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.

Posypując mąką rozwałkuj ciasto, pokrój je na prostokąty. Nadziewaj ciasto pastą z cieciorki, zlepiaj brzegi
i układaj na blaszce.



Pozostaw paszteciki do wyrośnięcia (ok 15 minut), posmaruj je oliwą lub posłodzoną wodą i upiecz na złocisty kolor.
Podawaj  je jeszcze ciepłe do wegańskiego barszczu.

1 komentarz: