24 stycznia 2012

Wegański chleb z orzechami




Chlebek który upiekłam daleki jest od ideału, ale nie dodałam drożdży tylko  zakwas. Dodatek szklanki mielonych orzechów sprawił,że chleb jest trochę ciężki, ale i bardzo pożywny.










Wegański chleb z orzechami


  • 3/4 szklanki  aktywnego zakwasu żytniego 
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • około 2  szklanek mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka orzechów włoskich mielonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1  łyżeczka cukru


Mąkę pszenną(1 i 1/2 szklanki), żytnią, sól i cukier wsyp do dużej miski. Dodać wodę  i zakwas- zacznij  wyrabiać. Dodaj mielone orzechy i  jeśli potrzeba dodaj nieco więcej mąki pszennej. Wymieszaj, przełóż na  podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj około 15 minut, aż zrobi się gładkie  i elastyczne.

Nakryj ciasto lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi  objętość uformuj  kulę i umieść na obsypanej mąką blaszce. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Chleb rośnie dość długo  - około 5 godz.

Piecz chlebek  w nagrzanym piekarniku (wg instrukcji  piekarnika) do chwili, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz