29 stycznia 2012

Murzynek orzechowy.



Dziś niedziela, więc czas opisać ciasta, które ostatnio piekłam.
Tradycyjny murzynek wg starego przepisu wzbogacony tabliczką gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi.

Murzynek orzechowy.


  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 szklanki siekanych grubo orzechów
  • cukier z prawdziwą wanilią


Rozpuść masło z  cukrem, kakao, wodą, cukrem z wanilią podgrzewając na małym ogniu.






Na końcu dodaj pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki połącza się odlej pół szklanki, a pozostałą część ostudź. Do masy dodaj  żółtka, mąkę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Na końcu ubij ubij pianę z białek ze szczyptą soli i ostrożnie wymieszaj z ciastem.
Wyłóż ciasto na średnią blaszkę mazurkową wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp obficie orzechami.
Upiecz ciasto w temp. 180 stopni C. Gdy ciasto przestygnie polej odłożoną wcześniej polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz