Tym razem kluski wegańskie przygotowane z ziemniaków gotowanych i tartych.
W daniach wegańskich ważnym składnikiem jest białko roślinne, więc kluski nadziałam soczewicą.
Kluski nadziewane soczewicą
- 200g soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
- sól
- 1 łyżeczka cząbru
- pieprz cytrynowy do posypania
- oliwa z oliwek do polania
- roszponka do dekoracji
Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .
Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce.
Utarte ziemniaki odciśnij z płynu.
Sok odstaw, by uzyskać krochmal.
Ugotowane przeciśnij przez praskę - ostudź.
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj soczewicę (bez płynu), cząber, pieprz czarny i ziołowy
przesmaż kilka minut i odstaw do ostudzenia.
Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem - wymieszaj dokładnie.
Formuj placki, nakładaj soczewicę do środka , zlep je i formuj kluski okrągłe lub owalne.
Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie.
Podawaj kluski z rozetkami roszponki, polane oliwą i posypane pieprzem cytrynowym.
Genialny pomysł (że na to nie wpadłam;)- do wypróbowania i to w najbliższym czasie;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Poleca, bo są naprawdę pyszne - szczególnie dla kluskożerców :)))
OdpowiedzUsuń