12 kwietnia 2013

Chrupiące rybki w czekoladzie

Dziś Dzień Czekolady! ... i w dodatku piątek.
Lubię w piątek piec rybkę, więc dziś trafiło na rybkę w pikantnym sosie czekoladowym.
Smakowała całkiem nieźle, choć nie jesteśmy przyzwyczajeni do takich smakołyków.


Chrupiące rybki w czekoladzie




  • 500 g małych rybek
  • pieprz ziołowy (1 łyżka)
  • sól
  • mąka pszenna pełnoziarnista (2-3 łyżki)
  • olej do smażenia
  • 5 dag czekolady gorzkiej 
  •  łyżka masła
  • 1 duża cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • chilli w proszku do smaku
  • pół cytryny i listki mięty do dekoracji






Rybki umyj, oczyść, oprósz solą.







 Wymieszaj mąkę z pieprzem , obtocz nią rybki. Usmaż rybki na chrupiąco jak chrust.




Wyszoruj cytrynę, zetrzyj skórkę. Wyciśnij  z niej sok.




Masło włóż do rondelka, dodaj sok z cytryny oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodaj pokruszoną  czekoladę. Rozpuść czekoladę, dopraw do smaku chilli w proszku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.





Wlej sos do małych miseczek. Podawaj rybki na talerzu z sosem czekoladowym i pokrojoną w plasterki
cytryną  oraz miętą.





 Rybki najlepiej brać w paluszki, moczyć w sosie i zajadać :)


5 komentarzy:

  1. Rybka i czekolada...? Chyba aż tak odważna nie jestem... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że był to eksperyment. Do tej pory podawałam mięso z drobiu z sosem czekoladowym. Ale rybka też smaczna z pikantnym sosikiem czekoladowym.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow..chyba kiedyś skuszę się na takie połączenie...dzieki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  4. Cała przyjemność po mojej stronie :) Zachęcam do spróbowania!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń