MG lubi po prostu z cukrem.
Tym razem usmażyłam placki i podałam je z gulaszem warzywnym przygotowanym w 15 minut z mieszanki warzywnej "Hortex" . 12 minut to czas duszenia warzyw plus doprawienie dania i gotowe.
To pyszne danie wegetariańskie, czyli na topie.
Ostatnio moda na niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne trendy.
Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym.
- 5 dużych startych ziemniaków
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- mieszanka węgierska "Hortex"
- sok pomidorowy "Hortex"
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżka maki pszennej
- pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane...)
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml jogurtu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia placków
Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj.
Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju.
Dodaj mieszankę wegierską, dopraw solą i pieprzem, duś przez 12 minut.
Oprósz warzywa maką, przemieszaj po czym podlej sokiem pomidorowym.
Dodaj paprykę słodką wędzoną, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos w ciepłe miejsce.
Do stratych ziemniaków dodaj jajo i makę, dopraw masę solą i pieprzem. Gdyby ziemniaki zawierały zbyt dużo wody należy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Usmaż rumiane placki.
Podawaj placki z gulaszem warzywnym, polane sosem czosnkowym i posypane prażonymi ziarnami.
Danie szybkie, smaczne i jakie proste w przygotowaniu!
U mnie by się nie obyło bez chabaninki w tym sosiku... A posypkę ziarenkową zapamiętam i wykorzystam!
OdpowiedzUsuńChabaninkę zawsze można dorzucić....byle przesmażona wcześniej była :)
Usuń