
Zupka mniszkowa z makaronem żytnim pełnoziarnistym
- 100 g makaronu żytniego pełnoziarnistego
 - 1 cebula
 - 1 łyżka masła
 - 1 marchewka
 - kilka łodyg selera naciowego
 - pęczek młodych listków mniszka lekarskiego
 - sól, pieprz ziołowy do smaku
 - przyprawa do zupy do smaku
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - kilkanaście kwiatów mniszka lekarskiego
 

Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
Obierz marchewkę, pokrój ją w plasterki. Obierz cebulę i posiekaj ją w kosteczkę.Pokrój łodygi selera w plasterki. Zeszklij cebulę na maśle sklarowanym w głębokim rondelku. Dodaj pokrojoną marchew i seler, przesmaż je razem po czym zalej wodą (1,5 l). Ugotuj jarzyny doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Umyj liście mniszka i posiekaj je drobno. Dodaj do zupy.

Dodaj ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Dopraw zupę do smaku ulubiona przyprawą do zup. Podawaj na gorąco udekorowaną kwiatkami i płatkami kwiatów mniszka lekarskiego.
bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń