
Drugie danie pierwiosnkiem dekorowane.
- 200 g ryżu trójkolorowego
 - 1 łyżka oleju roślinnego
 - 1 cukinia
 - pęczek młodej pokrzywy
 - 3 ząbki czosnku
 - pęczek szczypiorku
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
 - 1 duże jajo
 - 1/2 szklanki bulion
 - gałka muszkatołowa do smaku
 - sól i pieprz czarny do smaku
 - 4 kawałki piersi kurczaka z grilla lub pieczeni
 - kilkanaście kwiatków pierwiosnka do dekoracji
 
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Posiekaj pokrzywę, wsyp ja do garnka.Zalej gorącym bulionem. Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego - duś pokrzywę około 10 minut. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj posiekany szczypior i pokrojone plastry cukinii. Po kilku minutach dodaj rozkłócone jajko.
Wyłóż na talerze porcje ryżu, zagrzane kawałki pieczeni oraz pokrzywę z cukinią.
Dekoruj danie kwiatkami pierwiosnka lekarskiego.
Wegetarianie opuszczają punkt z pieczenią.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz