30 maja 2013

Ryż szafranowy w grillowanym bakłażanie.

Dostałam od syna ryż. Przywiózł go z Afryki. Ryż bieluteńki z Iranu od zaprzyjaźnionego Irańczyka - podobno najlepszy na świecie ;) Wolałabym ryż brązowy, no ale taki ryż nie może się zmarnować!
Już wcześniej dostałam paczuszkę szafranu. Więc wzięłam się za  dania z ryżem z dodatkiem szafranu.
Niestety za dużo gotuję, a za mało piszę, więc znowu zrobił się spory poślizg z opisem tego co działo się w mojej kuchni. Dziś postaram się opisać  dania z ryżem. Na początku ryż w bakłażanie w pikantnym sosie.


Ryż szafranowy w grillowanym bakłażanie.




  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • sól  do smaku
  • kilka zielonych piór cebuli
  • sos pieczeniowy lub pomidorowy
  • harissa  do smaku





Ryż zalej wodą z dodatkiem szczypty  szafranu w proporcji opisanej na opakowaniu ryżu. Ja dałam na 1 szklankę ryżu - 1,8 szklanki wody.Odstaw na 15 minut. Po tym czasie lekko posól  i ugotuj na małym ogniu (na płytce) pod przykryciem. Gdy ryż będzie miękki dodaj do niego masło - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.


Bakłażana pokrój w podłużne plasterki grubości pół cm.
oprósz je solą i odstaw na 10 min. Po tym czasie wytrzyj je ręcznikiem kuchennym, natrzyj czosnkiem i przesmaż na patelni grillowej skrapiając olejem.






Zagrzej sos, dopraw go harissą (lub inną pikantną pastą).
Z plastrów bakłażana formuj kubeczki spinając je wykałaczką. Napełniaj gorącym ryżem. Pióra zielonej cebuli przekrój wzdłuż na wstążki, którymi przewiązuj kubeczki z bakłażanów.Podawaj z pikantnym sosem.




2 komentarze: