30 maja 2013

Rabarbarowiec sypany.

W przypływie ochoty na coś smacznego, słodkiego i szybkiego do przygotowania sięgnęłam znowu do starego przepisu na ciasto sypane.Jako że sezon rabarbarowy w pełni głównym składnikiem został rabarbar. Mój przepis wzbogaciłam o mąkę orkiszową , cukier brązowy i orzechy.


Rabarbarowiec sypany.




  • 1 kg rabarbaru 
  • 3-4 jabłka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • orzechy skruszone do posypania
  • cukier puder i listki melisy do dekoracji



Obierz rabarbar i jabłka, pokrój je drobno i poduś chwilę podlewając odrobiną wody. Dodaj miód i wymieszaj.Ostudź.





Do miski wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Wymieszaj dokładnie.





 Foremkę wyłóż papierem po czym rozsyp 1/3 sypkich składników. Wyłóż na nie połowę masy rabarbarowej, oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na masę wyłóż kolejną część  składników sypkich.
Na końcu  wyłóż pozostały rabarbar, posyp go cynamonem.Wyłóż ostatnią  część składników sypkich.





Ułóż na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Polej olejem i posyp  górę orzechami i cukrem brązowym.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.









Przed podaniem oprósz odrobiną cukru pudru i udekoruj listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz