29 maja 2013

Flaczki z kaczki i boczniaków

MAGGI wspaniale podkreśla smak grzybów. Szczególnie dotyczy to boczniaków.
Moim ulubionym daniem są flaczki z boczniaków gotowanych w rosole z kaczki z dodatkiem jej mięsa.
Tym razem przygotowałam tanią wersję wykorzystującą skrzydełka kacze.
Nóżki boczniaków zmiksowałam i użyłam jako aromatyczny zagęszczacz zupy.
Zupka wyszła rewelacyjnie, więc polecam !


Flaczki z kaczki i boczniaków


  • Skrzydełka kacze (około 1kg)
  • 1,5 litra wody
  • włoszczyzna do zupy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny  i chili do smaku
  • około 3 łyżek MAGGI
  • 500 g boczniaków (małe kapelusze)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • MAGGI do smaku



Oczyść i pokrój warzywa, oczyść i umyj skrzydełka. Ugotuj skrzydełka z warzywami z dodatkiem pieprzu ziołowego i  MAGGI na małym ogniu jak rosół.
 Boczniaki oczyść, kapelusze pokrój w drobne paseczki.
Przesmaż je na maśle sklarowanym, skrop MAGGI i posyp czarnym pieprzem.
Ogonki boczniaków pokrój w kosteczkę, zalej szklanką gorącej wody i zmiksuj na gładką masę. Będzie aromatycznym zagęstnikiem naszej zupy.



Wyjmij skrzydełka, obierz mięso (razem ze skórą lub bez - wg uznania). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj w łezkę.
Mięso, warzywa i grzyby włóż do zupy.






 Dodaj przyprawy - majeranek, pieprz czarny i chili.
Dodaj zmiksowane ogonki grzybów - doprowadź do zagotowania. Po kilku minutach zdejmij z ognia.Dodaj natkę pietruszki, dopraw ostatecznie zupę do smaku.

Podawaj  zupę gorącą z dodatkiem pieczywa.


2 komentarze: