Szkoda było go usmażyć w panierce. Pomyślałam że takie białe mięsko pyszne będzie w towarzystwie pikantnych warzyw.

Pikantny dorsz duszony w jarzynach
- Filet dorsza (ok 80 dag)
 - 1 papryka czerwona
 - 2 papryczki chili
 - 1 duża cebula
 - kilka łodyg selera naciowego
 - 2 młode marchewki
 - pęczek szczypiorku
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - 1 łyżka masła sklarowanego
 - sok z cytryny
 - sól, pieprz biały do smaku
 - 1 łyżka startego parmezanu
 
Obierz warzywa, marchew i seler pokrój je w cieniutkie plasterki. Cebulę i paprykę słodką i ostrą posiekaj w kosteczkę.

Zeszklij na maśle cebulę, dodaj paprykę i pozostałe warzywa.

Po krótkim przesmażeniu podlej je odrobiną wodą, dopraw pieprzem ziołowym i solą. Filet z dorsza pokrój na cząstki, oprósz białym pieprzem i solą, ułóż je między warzywami.

Nakryj pokrywą i duś na wolnym ogniu przez 5 minut, odwróć filety na drugą stronę i duś przez kolejne 5 minut.
Odkryj pokrywę, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczypior i duś jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.
Podawaj dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.


pięknie podany obiad:)
OdpowiedzUsuń