Wciąż szukam nowy smaków, bo z dynią jest jak z ziemniakami - wszystko zależy w jakim towarzystwie się ją gotuje.
Wczoraj ugotowałam dyniową nie jak zwykle na bulionie. Zalałam dynie i jabłka wodą igotowałam je z dodatkiem papryczek chilli.
Aby złagodzić ostry smak zupę podałam ze zdrową kaszą jaglaną.
Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką
- 1/2 średniej dyni
 - 2 kwaśne jabłka
 - 3 ostre papryczki chilli
 - 1,5 l wody
 - /21 łyżeczki tymianku
 - 1/2 łyżeczki lubczyku
 - miód, sól i pieprz biały do smaku
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - 1 cebula
 - 5 dag sera żółtego
 - listki pietruszki do przybrania
 

Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości po czym wstaw ją w ciepłe miejsce, by nie ostygła.
Obierz dynię oraz jabłka - pokrój wszystko w kostkę.
W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną drobno cebulę na łyżce oleju rzepakowego.
Dodaj pokrojoną dynię, jabłka - przesmaż wszystko przez chwilę po czym zalej wodą.
Dodaj odrobinę soli i wrzuć dwie mniejsze (są ostrzejsze) papryczki.
Gotuj zupę około 10 min. aż dynia zmięknie. Wyjmij papryczki, chyba że chcesz by zupa była bardzo pikantna. Zmiksuj zupę, dodaj lubczyk i tymianek, dopraw przyprawami do smaku.Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, by smaki się połaczyły.
Za pomocą foremki przygotuj babeczki z kaszy, wyjmij je na talerze.Ostrożnie wlej zupę do talerzy.

Posyp startym serem i udekoruj plasterkami chilli i listkami pietruszki.


Jestem przekonana, że to jest pyszne! gdy będę miała swój ogród, na pewno będę uprawiać dynię.
OdpowiedzUsuńSzkoda ze mieszkasz tak daleko - podrzuciłabym Ci dyńkę z moich zapasów.... :)
Usuń