22 stycznia 2015

Ziemniaki z śledziową czapeczką

Jeszcze o obiadku z ubiegłego piątku. Mój ulubiony tatar śledziowy na połówkach ziemniaków ugotowanych w łupinach. Pysznie, zdrowo, tradycyjnie piątkowo  czyli bezmięsnie i niezwykle prosto.



Ziemniaki z śledziową czapeczką


  • 500 g śledzi w oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny do smaku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 6 ziemniaków
  • kilka liści sałaty


Ugotuj ziemniaki w łupinach.
Wyjmij śledzie z oleju  (nie odsaczajac ich zbyt dokładnie) i posiekaj je drobno. Obierz cebule i posiekaj je drobno.
Połowę cebuli dodaj do śledzi. Dodaj pieprz ziołowy, czarny do smaku, miód i sok z połówki cytryny.




Wymieszaj wszystko po czym przełóż do miski. Posyp górę pozostałą cebulą i
odrobiną czarnego pieprzu.









Ugotowane ziemniaki obierz i przekrój na połówki.



Nakładaj na ziemniaki tatar z śledzia. Podawaj na listkach sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz