Ziemniaki z śledziową czapeczką
- 500 g śledzi w oleju
 - 2 czerwone cebule
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - pieprz czarny do smaku
 - 1/2 cytryny
 - 1 łyżeczka miodu
 - 6 ziemniaków
 - kilka liści sałaty
 
Ugotuj ziemniaki w łupinach.
Wyjmij śledzie z oleju (nie odsaczajac ich zbyt dokładnie) i posiekaj je drobno. Obierz cebule i posiekaj je drobno.
Połowę cebuli dodaj do śledzi. Dodaj pieprz ziołowy, czarny do smaku, miód i sok z połówki cytryny.

Wymieszaj wszystko po czym przełóż do miski. Posyp górę pozostałą cebulą i
odrobiną czarnego pieprzu.
Ugotowane ziemniaki obierz i przekrój na połówki.

Nakładaj na ziemniaki tatar z śledzia. Podawaj na listkach sałaty.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz