16 października 2011

Zupa jesienna "Ogrodowe ostatki"

Przed przymrozkami przyniosłam z ogrodu warzywa, szkoda , by ściął je mróz.
Ponieważ chłodno na dworze i w domu- ugotowałam z nich rozgrzewającą zupę z dodatkiem imbiru.
Zamiast makaronu dodałam ugotowanej w lekko osolonej wodzie - czerwonej soczewicy.



Zupa "Ogrodowe ostatki".
  • różne jesienne warzywa:
  • kilka pomidorów, mała dynia, mała cukinia, marchewka itp.
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz ziołowy do smaku 
Pokrój oczyszczone  warzywa, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz imbir.











Zalej je wodą, lekko posól  i gotuj z dodatkiem oliwy ok. 15 minut.









Dodaj kurkumę i ugotowana uprzednio soczewicę, dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.










Odstaw z ognia na 10 minut.

Podawaj gorąca zupę z pajdą razowego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz