Ponieważ chłodno na dworze i w domu- ugotowałam z nich rozgrzewającą zupę z dodatkiem imbiru.
Zamiast makaronu dodałam ugotowanej w lekko osolonej wodzie - czerwonej soczewicy.
Zupa "Ogrodowe ostatki".
- różne jesienne warzywa:
- kilka pomidorów, mała dynia, mała cukinia, marchewka itp.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- 200g ugotowanej czerwonej soczewicy
- sól, pieprz ziołowy do smaku
Pokrój oczyszczone warzywa, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz imbir.
Zalej je wodą, lekko posól i gotuj z dodatkiem oliwy ok. 15 minut.
Dodaj kurkumę i ugotowana uprzednio soczewicę, dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Odstaw z ognia na 10 minut.
Podawaj gorąca zupę z pajdą razowego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz