Początkowo smażyłam niewielkie placuszki, by podać je z łososiem.
Ostatnie usmażyłam sporych rozmiarów - podałam je na deser z owocami.
Racuchy pełnoziarniste z twarożkiem i owocami.
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 30 g drożdży
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 450 ml mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- olej do smażenia
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 figi
- 400 g twarożku wiejskiego
- 4 łyżki bitej śmietany
- cukier brązowy do smaku
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,
mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy zacznie rosnąć usmaż sporej wielkości racuchy na oleju na złoty kolor.
Śliwki wypestkuj połowę pokrój i przesmaż z cukrem
Racuchy układaj na talerzach, smaruj warstwą twarożku, następnie przesmażonymi śliwkami.
Na górzekażdego ułóż łyżkę bitej śmietany, udekoruj połówkami śliwek, plastrami świeżych fig oraz listkami mięty lub melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz