17 października 2011

Focaccia z oliwkami.

Kuchnię włoską lubi chyba każdy. Dlatego  ostatnim moim gościom zaserwowałam kilka specjałów kuchni włoskiej. Jednym z nich była




Focaccia z oliwkami.


  • 500g mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki oliwy extra v.
  • 400ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka oliwek do nadziania
  • 1/2 szklanki oliwy extra v. do posmarowania




100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i zioła) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.


Uformuj dwa placki, jeden połóż na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce, posyp oliwkami i nakryj
drugim plackiem. Podziurkuj ciasto widelcem, posmaruj oliwą i odstaw jeszcze na  kilkanaście minut do wyrośnięcia.
 Piecz chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Chlebek jest miękki, aromatyczny i smakuje nawet bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz