Focaccia z oliwkami.
- 500g mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki oliwy extra v.
- 400ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka oregano
- 1 szklanka oliwek do nadziania
- 1/2 szklanki oliwy extra v. do posmarowania
100 ml letniej wody wlej do miseczki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i zioła) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia.
Uformuj dwa placki, jeden połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posyp oliwkami i nakryj
drugim plackiem. Podziurkuj ciasto widelcem, posmaruj oliwą i odstaw jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Piecz chlebek w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumieni, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Chlebek jest miękki, aromatyczny i smakuje nawet bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz