11 października 2011

Racuchy pełnoziarniste z łososiem.

Dziś opiszę wam racuchy pełnoziarniste w trzech odsłonach.
Usmażyłam ich górę , więc jedliśmy je dwa dni.
Pierwsze podałam z łososiem wędzonym.

Racuchy pełnoziarniste z łososiem. 

  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 30 g drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • 200 g wędzonego łososia
  • mała czewrona papryka słodka
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i biały pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, 
mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy zacznie rosnąć usmaż racuchy na oleju na złoty kolor.
Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obierz papryki z pestek i ogonków.
Z plasterków łososia przygotuj płatki, ścinki odłóż do sosu.
Z czerwonej papryki wytnij paseczki, resztę pokrój w kostkę i wrzuć do blendera wraz z obraną papryczką chili, kawałkami łososia , miodem i jogurtem.


Zmiksuj zawatrość, dopraw solą i pieprzem.



Racuchy dekoruj plastrami łososia, papryką, natką pietruszki -  polej sosem i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz