13 października 2015

Zupa z żółtych pomidorów.

To na zdjęciu to nie jest zupa dyniowa.
Ta żółciutka zupa to pomidorówka z ryżem.
Przepis banalny, jedynie trzeba mieć żółte pomidory.
Smakuje jak rasowa pomidorowa.


 Zupa z żółtych pomidorów.


  • pół kg żółtych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 litr bulionu
  • szczypta kurkumy
  • sól i pieprz biały do smaku
  • spora szczypta suszonej bazylii
  • 100 g ryżu białego z dzikim 


Ugotuj ryż biały z dzikim w lekko posolonej wodzie.
Obierz cebulę, pokrój ją i zaszklij na oleju. Dodaj pomidory,  masło  i duś je 5 minut.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię.
Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min).





Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją  solą i pieprzem do smaku.





 Podawaj zupę z ryżem białym i dzikim.





 

1 komentarz: