Ta żółciutka zupa to pomidorówka z ryżem.
Przepis banalny, jedynie trzeba mieć żółte pomidory.
Smakuje jak rasowa pomidorowa.
Zupa z żółtych pomidorów.
- pół kg żółtych pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 kwaśne jabłko
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz biały do smaku
- spora szczypta suszonej bazylii
- 100 g ryżu białego z dzikim
Ugotuj ryż biały z dzikim w lekko posolonej wodzie.
Obierz cebulę, pokrój ją i zaszklij na oleju. Dodaj pomidory, masło i duś je 5 minut.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię.
Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min).
Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę z ryżem białym i dzikim.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń