by rozkoszować się ich wspaniałym aromatem.
I dla mnie to również wspaniały dodatek poprawiający wielu dań.
Staram się również zabezpieczyć trochę grzybów na zimę mrożąc je w woreczkach wyczyszczone dokładnie.
Tak robię z małymi. Większe kroję na kawałki, smażę z odrobiną cebulki na maśle sklarowanym
i w takim stanie zamrażam. Warto też trochę wysuszyć.
A najlepsze są oczywiście świeże!
A teraz opiszę jak przygotowałam moje ulubione danie:
Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi.

- 1/2 kg grzybów leśnych
 - 1 cebula
 - 3 jaja
 - 1 średnia cukinia
 - sól i pieprz do smaku
 - tymianek suszony i świeży
 - mąka do oprószenia
 - 1 łyżka masła sklarowanego
 - pomidorki do dekoracji
 - olej do smażenia
 

Oczyściłam grzyby, pokroiłam je na mniejsze cząstki. Obrałam i pokroiłam drobno cebulę.

Zeszkliłam cebulę na rozgrzanym maśle, dodałam grzyby i szczyptę tymianku.
Przesmażyłam grzyby. Po przestudzeniu doprawiłam solą i pieprzem, dodałam jaja.

Cukinię pokroiłam w 1 cm plastry. Wykroilam środki a otrzymane w ten sposób krążki
posypałam solą pieprzem i oprószyłam mąką.
Układałam krążki na rozgrzanym na patelni oleju, wkładałam w środek każdego farsz grzybowy.
Po usmażeniu krążków na złoty kolor z jednej strony przewracałam łopatką na drugą by również usmażyć ją na złoty kolor.
Podawałam krążki od razu udekorowane tymiankiem i pomidorkami.

Patencik super! A mój synek chrzestny też robił cukinię i nawet pozwolił mi opublikować!
OdpowiedzUsuńMuszę zajrzeć do ciebie....
Usuń