Maliny w ogrodzie wciąż jeszcze się czerwienią i grzechem byłoby się nimi jeszcze nie nacieszyć.
W takim deserze smakują wyśmienicie.

Pianka jogurtowa z malinami i nutą chałwy.
- 300 ml jogurtu
 - 1 szklanka malin
 - 1 łyżka cukru brązowego
 - 1 galaretka cytrynowa
 - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
 - 300 ml śmietanki kremowej
 - 10 okrągłych biszkoptów
 - 100 g chałwy sezamowej
 - 50 g stopionej czekolady deserowej
 - czekoladowe kulki do dekoracji
 

Zasypałam maliny cukrem.
Wyłożyłam okrągłą foremkę papierem do pieczenia. pokruszyłam biszkopty i rozsypałam ja na dnie foremki. Pokruszyłam chałwę i rozsypałam ją na biszkoptach.
Rozpuściłam galaretkę z dodatkiem żelatyny w 200 ml gorącej wody.Ubiłam kremówkę,

Wymieszałam jogurt z malinami. Dodałam tężejącą galaretkę i bitą śmietanę po czym wymieszałam dokładnie.
Masę wylałam do formy i wstawiłam do lodówki. Gdy stężała ozdobiłam górę ciasta stopiona czekoladą i czekoladowymi kulkami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz