W poniedziałki lubię robić zapiekanki :)
Zawsze coś zostaje z niedzieli, jakieś mięsko, makaron do rosołu, ugotowane jarzyny.
Wtedy najlepiej zapiec wszystko z dodatkiem sera i suszonych przypraw.
Nic się nie zmarnuje, a można się pobawić w inspiracje kulinarne.
Mnie ostatnio zainspirowały słoneczniki, które ułożyłam na masie makaronowej z pokrojonych roladek i białej papryki.
Zapiekanka "Słoneczniki"
2-3 roladki wołowe
20 dag ugotowanego makaronu
1 szklanka śmietanki 18%
4 jaja kurze
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
4 białe papryki
kilka różyczek brokułów
pół szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy
Sposób wykonania:
Do miseczki wbij jaja, wymieszaj je ze śmietaką, orzechami i startym serem, dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej masę na wysmarowaną i wysypaną bułką formę.
Na górze poukładaj plasterki roladek i pokrojoną paprykę w słoneczniki jak na obrazku.
Różyczki ułóż pomiędzy kwiaty.
Zapiekankę włóż do piekarnika i zapiekaj około pół godziny w temp. 180 stopni C.
Co Wy na to?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz