Kasza jaglna, to wyjatkowa kasza ze wzgledu na jej wspaniałe walory zdrowotne.
Moja Babcia karmiła nią pisklaki.
I ja czasami robię takie danie na wiosnę - z kaszą, posiekaną młodą pokrzywą i posiekanymi ugotowanymi na twardo jajami.
Dobrze doprawiona jest całkiem smaczna.
Babeczki jaglane.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- kawałek ugotowanego selera
- 2 łyżki startego parmezanu (lub oscypka)
- 4 plastry pieczeni
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku
- kiełki brokułów
Sposób wykonania:
Do gorącej, ugotowanej kaszy dodaj masło, posiekane drobno, upieczone (uduszone) wcześniej mięso, posiekaną pietruszkę i seler, starty ser
i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i dwoma rodzajami pieprzu - wynieszaj.
Brzegi filiżanek wyłóż plasterkami marchewki, do środka nałóż kaszę, uklep ją łyżką i wstaw do ciepłego piekarnika. Gdy kasza w filiżankach będzie gorąca wykładaj ją na talerze (wywracając jak babki z piasku).
Podawaj babeczki od razu sosem pomidorowym , udekorowane kiełkami brokułów lub innymi, które lubisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz