Słodka kukurydza i oscypek nadały typowemu "bolońskiemu" inny smaczek.
Penne z sosem mięsno-pomidorowym i serem wędzonym.
Składniki na 4 porcje
400 g penne pełnoziarniste
1/2 puszki kukurydzy
300g mięsa- szynki wieprzowej
1 puszka pomidorów bez skórki
1 duża cebula
1duży oscypek
1 łyżka masłą sklarowanego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz, chili do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
Wstaw wodę na ogień i ugotuj makaron aldente. W tym czasie przygotuj sos.
Mięso zmiel razem z obraną cebulą, skrop je sosem sojowym i przesmaż na maśle,do chwili, aż nie będzie surowe.
Dodaj do mięsa posiekane pomidory razem z sokiem, dodaj bazylię, paprykę, kukurydzę,dopraw sola i pieprzem, chili -i duś jeszcze około 10 minut.
Zagęść sos mąką wymieszną w odrobinie wody, dopraw go ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Na porcje makaronu nałóż sos i obficie posyp startym oscypkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz