Początkowo rodzina trochę grymasiała, gdyż są one trochę "szorstkie", tak bym to określiła, jedna po pewnym czasie wszyscy sie przyzwyczaili.
Z dodatkiem warzyw lub sosów warzywno - mięsnych smakują całkiem dobrze, a posypane startym parmezanem lub oscypkiem - powiedziałabym wyśmienicie!
Ostatnio przygotowałam dwa dania z makaronem pełnoziarnistym, jedno wedetariańskie z warzywami i serem, drugie z dodatkiem mięsa drobiowego i szparagów zielonych.
Rurki pełnoziarniste z warzywami i serem.
Składniki na 4 porcje:
400 g penne pełnoziarniste
1 cebula
pęczek szczypioru
4 łodygi selera naciowego
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka masła sklarowanego
sól, pieprz do smaku
5 dag parmezanuSposób wykonania:
Ugotuj makaron aldente.
Zeszklij na maśle poszatkowaną cebulkę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy, dodaj kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem. na końcu dadaj szczypior. przesmaż około 10 minut pod przykryciem.
Na porcje makaronu nałóż warzywa i posyp startym serem.
Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym
Składniki na 4 porcje
400 g penne pełnoziarnistepęczek szparagów zielonych
400g mielonego mięsa z drobiu
2 szalotki
1 łyżka masłą sklarowanego
kawałek oscypka
sól, pieprz do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
zielenina do dekoracji
- Ugotuj makaron aldente.
- Ugotuj szparagi w niewielkiej ilości wody lekko posolonej i posłodzonej.
- W połowie je przetnij, a dolne części przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania.
- Zeszklij na maśle poszatkowane zalotki, dodaj zmielone mięso drobiowe - dodaj przetarte szparagi - poduś razem ok 10 min.Dopraw solą i pieprzem. Na końcu zagęść sos mąka wymieszana w małej ilości wody.
- Dopraw ostatecznie do smaku.
- Na porcje makaronu nałóż, sos i szparagi, jeśli trzeba podgrzej. Przed podaniem posyp startym serem i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz