Szybkie danie obiadowe lub kolacyjne.
Przygotowuję je, gdy nie mam zbyt wiele czasu.
Kaszę gotuję do chwili, aż wpije płyn , potem wkładam ją pod pierzynę .
W czasie gdy dochodzi do miękkości przygotowuję warzywa z kiełbaskami.
Kasza gryczana z kapustą i kiełbaskami.
Składniki:
25 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
2 cebule
4 duże liście kapusty pekińskiej
6 frankfuterków surowych
mąka pszenna - 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
4 łyżeczki startego oscypka lub parmezanu
1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmaż surowe frankfuterki ( pokrojone na kawałki) razem z posiekana cebulą.Gdy kiełbaski stracą surowość dodaj posiekaną kapustę pekińską i duś podlewając odrobiną wody , aż zmięknie.Oprósz mąką, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj i po kilku minutach zdejmij z ognia.
Podawaj z uprażoną kaszą . Przed podaniem posyp startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz