Zawijaniec drożdżowy z dynią.
Składniki:
- ok. 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- Marmolada (ok 750ml)
- rodzynki wg uznania
- Posypka zagnieciona z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mielonych orzechów włoskich (wstawiona do lodówki)
Sposób wykonania:
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszaj
i odstaw w ciepłe miejsce.
Jaja ubij z cukrem do białości, dodaj drożdże (jeśli "ruszyły"),szczyptę soli, resztę mąki .
Wyrabiaj ciasto, aż do chwili, gdy zacznie odstawać od ręki.
Pod koniec dodaj letnie,stopione masło z dodatkiem oleju.
Wyrób ponownie po czym rozwałkuj (podsypując delikatnie mąką) ciasto na ok 1 cm, rozłóż marmoladę, posyp rodzynkami po czym zawiń w roladę.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie nałóż na zawijaniec posypkę - wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 50 min w temp.180 stopni C do chwili, aż posypka ładnie się zezłoci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz