16 listopada 2010

Rolada śląska z warzywami z pary.

Zraz zawijany czyli po prostu  rolada, to mięsko , które lubią wszyscy.
W rulon dobrej jakości mięsa można zawijać różne smaki suszoną śliwkę, grzyby, paprykę , morele, żurawinę itp.
Pewno tradycyjne kucharki śląskie złapią się za głowę, jak to rolada śląska z morelą ????
Rolada śląska to kawałek wołowiny przesmarowany musztardą i zawinięty wokół plastrów cebuli i boczku.
Niektórzy dodają jeszcze ogórka.
Moja rolada śląska nawet ta tradycyjna jest lekko zmodyfikowana.

Rolada śląska z warzywami z pary  
Składniki:

  • ładny kawałek wołowiny z udźca (1 - 1,5 kg mięsa)
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • sos sojowy do skropienia
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
  • bulion lub woda
  • mąka pszenna i  ziemniaczana sól  do smaku
  • Warzywa (ok 1 kg - brokuły, brukselka, kalafior itp)

Sposób wykonania:
Mięso wołowe pokrój w poprzek włókien w plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem (delikatnie!). Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, dodaj pieprz czarny grubo mielony i ziołowy, 1 drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj dokładnie. Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowępłatu  farsz po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż ją krótko, nastepnie podlej bulionem lub wodą. Duś rolady do miękkości uzupełniając płyn od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Płyn pozostały z duszenia wykorzystaj do przyrządzenia sosu cebulowego. Wymieszaj po pół łyżeczki maki pszennej i ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody - zagęść   sos. Dopraw go sosem sojowym  i pieprzem do smaku.
Warzywa ugotuj na parze skropione jasnym sosem sojowym.
Podaj roladę z warzywami polanymi sosem z pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz