Kwaśnica
Składniki:
- pół kg łopatki wieprzowej
- duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziemniaków
- sól, owoc jałowca
- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- kilka łyżek jasnego sosu sojowego TaoTao
- 1 szklanka kapusty kiszonej z kwasem
Sposób wykonania:
Mięso podziel na części,
włóż do 1,5 l gotującej się wody i gotuj ok. pół godziny.
Włoszczyznę dodaj wraz z 2 ząbkami czosnku do gotującego się mięsa.
Przypraw sosem sojowym i roztartymi owocami jałowca.
Gotuj aż mięso i jarzyny będą zupełnie miękkie.
Dodaj do smaku pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego.
Wywar przelej do innego garnka, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj dalej ok 10 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej szklankę kwasu z kapusty razem z kapustą
Pogotuj do chwili,aż kapusta będzie miękka.
Na maśle zeszklij cebulkę, oprósz mąką i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę.
Podawaj kwaśnicę gorącą z plastrami mięsa wieprzowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz