Jako, że jutro święto - przygotowałam
Befsztyk tatarski z grzybkiem
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
- 3 łyżki oliwy z oliwy extra
- pieprz czarny i sól do smaku
- mały słoiczek grzybków w occie
- 1 czerwona cebula
- czerwona słodka papryka w proszku i zielenina do dekoracji
Sposób wykonania:
Mięso posiekaj drobno lub zmiel. Dodaj oliwę najlepszej jakości, pieprz i sól do smaku - wymieszaj dokładnie. Uformuj okragłe befsztyki i ułóż po dwa na talerzyku - udekoruj grzybkami i piórkami czerwonej cebuli oraz zieleniną.
Posyp czerwoną słodką papryką.
Od czasu, kiedy nie używam surowych żółtek (w obawie przed salmonellą) "tatara" podaję z oliwą, czerwoną cebulą i dodatkami (ogórek, kapary,grzybki, oliwki... itp).
Co prawda mój befsztyk wyglada trochę jak UFO, ale smakuje całkiem nieźle.
Zawsze możesz wypróbować. :)
Od jutra długi wekeend i święto narodowe, więc życzę
miłego świętowania!
Do przyszłego tygodnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz